Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací
6. 4. 2025   |   svátek má Vendula
 

Italské krémové rizoto

Název Množství a jednotka
rýže Arborio 350 g
šalotka 1 ks
česnek 2 stroužky
bílé víno 200 ml
kuřecí vývar 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Nadrobno nakrájenou šalotku necháme na olivovém oleji zesklovatět. Přidáme najemno nasekaný česnek, jakmile česnek začne vonět, vsypeme rýži, hrst nasekaného čerstvého tymiánu (nebo lžičku sušeného) a společně orestujeme. Rýži zastříkneme 50 ml bílého vína, necháme odpařit, znovu zastříkneme trochou vína, odpaříme, pak přidáme zbytek vína, vývar, rýži osolíme, zmírníme teplotu a pomalu dusíme doměkka /nebo na skus, podle sebe/, občas promícháme. Do hotové rýže vmícháme lžíci másla, rizoto krásně zhoustne a zvláční. Nakonec vmícháme nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželku.

Pozn.:
Toto je základní úprava italského rizota, takto lze podávat jako přílohu k masům, k rybám, nebo do rizota přidat zeleninu, houby, krevety, lososa, tuňáka, škeble apod. a podávat jako samostatný pokrm.
Rýži používáme kulatozrnnou, výborná je Arborio nebo Carnarolli.


 


RECEPTY

Domácí sekaná pečeně

Postup: Na přípravu sekané se obvykle doporučuje míchané vepřové s hovězím masem,... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s uzeným lososem

Postup: Polovinu středně velkého celeru a 2 menší jablka oloupeme a nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Albánská polévka

Postup: Půl hlávky zelí nakrouháme nebo nakrájíme na proužky, mrkev nastrouháme a... zobrazit recept

RECEPTY

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Postup: Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...