Nadrobno nakrájenou šalotku necháme na olivovém oleji zesklovatět. Přidáme najemno nasekaný česnek, jakmile česnek začne vonět, vsypeme rýži, hrst nasekaného čerstvého tymiánu (nebo lžičku sušeného) a společně orestujeme. Rýži zastříkneme 50 ml bílého vína, necháme odpařit, znovu zastříkneme trochou vína, odpaříme, pak přidáme zbytek vína, vývar, rýži osolíme, zmírníme teplotu a pomalu dusíme doměkka /nebo na skus, podle sebe/, občas promícháme. Do hotové rýže vmícháme lžíci másla, rizoto krásně zhoustne a zvláční. Nakonec vmícháme nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželku.
Pozn.: Toto je základní úprava italského rizota, takto lze podávat jako přílohu k masům, k rybám, nebo do rizota přidat zeleninu, houby, krevety, lososa, tuňáka, škeble apod. a podávat jako samostatný pokrm. Rýži používáme kulatozrnnou, výborná je Arborio nebo Carnarolli.